Villanueva de Algaidas puur Andalusië

Villanueva de Algaidas (La Parilla) is een klein dorpje in de provincie Málaga, in het prachtige Andalusië.  Villanueva de Algaidas is de geboorteplaats van een prestigieuze internationale beeldhouwer Miguel Ortiz Berrocal, de man achter de Spaanse beroemde Goya awards beeldjes (de Spaanse Oscars).
Hij overleed op 73 jarige leeftijd in zijn geboorteplaats na terugkomst in zijn geboorteplaats in het jaar 2002 vanuit Verona.

Tegenwoordig kunt u in Calle Granada een bezoek brengen aan zijn geboortehuis. Een deel van zijn werken kunt u ook zien bij de Asociación de Amigos de Berrocal in het dorp.

Andere bezienswaardigheden vindt u o.a. in het ongeveer 1 kilometer verderop gelegen Las Peñas. Vanaf hier heeft u een prachtig panoramisch uitzicht over de gemeente. Hier kunt u ook de ruïnes van een Mozarabe kerk uit de 9e en 10e eeuw aanschouwen, maar ook de ruïnes van een Franciscaner klooster uit de 16e eeuw en de  Arroyo del Bebedero brug.

Andere interessante bezienswaardigheden buiten het dorp zijn: Alcaides necropolis en de Sierra de Arcas en El Pedroso grotten. In het dorp nog de Virgen del Socorro Hermitage en de kerk genaamd Nuestra Señora de Consolación.

In Andalusië vindt u alles wat stereotiep aan Spanje doet denken: witte dorpjes, flamenco, stranden, grotwoningen, fiestas, processies, tapas, sherry etc.. Daarnaast maken kunst, natuurreservaten en een relaxte levensstijl deel uit van het grotere geheel.

Deze streek is vooral bekend om zijn olijfolie, 90% van de inwoners leeft van de olijventeelt. In La Parrilla is het alsof de tijd is blijven stilstaan. Iedereen kent hier iedereen, de mannen gaan naar het café met hun paard, hond of tractor. De viervoeters wachten trouw aan de deur terwijl hun baasjes de klok even stilzetten voor een heerlijke espresso met anijs, een paar tapa’s en het uitwisselen van de laatste nieuwtjes. De kinderen spelen hier nog de hele dag buiten, de vrouwen keuvelen ‘s avonds op hun klapstoeltjes voor de deur over de voorbije dag en genieten van een koel briesje.

Dit alles vindt u op amper een uurtje rijden van de luchthaven van Málaga (78 km), maar ook van Granada en het prachtige Alhambra, Cordoba, z’n oude Joodse wijk en Mezquita, witte dorpjes zoals Ronda en Setenil.

Ook natuur-en vogelliefhebbers kunnen hier hun gading vinden. Parque Natural El Torcal, het indrukwekkende Garganta del Chorro en het prachtige meer van Iznajar vindt u in de buurt.

Waar u kunt overnachten? 
 Casa Pura Vida bevindt zich op een unieke locatie. Pal in het kleine dorpje La Parrilla (Villanueva de Algaidas) in de provincie Málaga. Tegenover de voordeur ligt een authentieke bar waar u ‘s middags tapa’s kunt eten, maar als u de voordeur achter u dichtdoet ervaart u meteen de rust, door het eindeloze uitzicht over de heuvels vol olijfbomen.

Het huis is een meer dan 100 jaar oude hoeve (cortijo), die stijlvol werd gerestaureerd. Het is tegen de heuvel gebouwd en heeft verschillende terrassen (zowel zonnig als schaduwrijk), een verfrissend zwembad en telt 4 comfortabele gastenkamers.

Andalusië excursies, tickets en bezienswaardigheden